Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező Don Hall, Carlos López Estrada
Producer(ek): Osnat Shurer, Peter Del Vecho
Szinkronhangok Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Sandra Oh, Benedict Wong, Izaac Wang
Játékidő: 107 perc
Bemutató: 2021. Március 5. [USA] - 2021. Május 6. [Magyarország]
Bevétel: $ 88,445,853

RAYA ÉS AZ UTOLSÓ SÁRKÁNY (eredeti cím: Raya and the Last Dragon) egy közelgő amerikai számítógépes animációs akció-kaland fantasy film, amelyet a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios készítettek a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazására. A stúdió által gyártott 59. filmet Don Hall és Carlos López Estrada rendezi, Paul Briggs és John Ripa társrendezte, Osnat Shurer és Peter Del Vecho készítette, Qui Nguyen és Adele Lim írták, és kotta: James Newton Howard. A filmben szinte teljes egészében ázsiai-amerikai szereplők szerepelnek (ebből csak három délkelet-ázsiai), köztük Kaya Marie Tran, mint Raya címadója, Awkwafina pedig Sisu, az utolsó sárkány, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Sandra mellett. Ó, Benedict Wong, Izaac Wang, Thalia Tran és Alan Tudyk.
Raya és az utolsó sárkány megjelenését a tervek szerint 2021 március 5-én mutatják be az Egyesült Államokban. A film egyidejűleg elérhető lesz a Disney + -on is, Premier Access hozzáféréssel, főként a COVID-19 járvány negatív hatása miatt az egész világon

Régen, Kumandra világában, az emberek és a sárkányok harmóniában éltek együtt. De amikor a Druun néven ismert baljós szörnyek fenyegették a földet, a sárkányok feláldozták magukat az emberiség megmentése érdekében. Most, 500 évvel később, ugyanazok a szörnyek visszatértek, és egy magányos harcosnak, Raya-nak és kedvencének, Tuk Tuk-nak a kedvtelésből tartott tablettájáról van szó, hogy felkutassa az utolsó sárkányt, hogy végleg megállítsa a Druun-t. Útja során azonban megtanulja, hogy a világ megmentéséhez nem csak sárkánymágiára van szükség - ehhez bizalomra is szükség lesz.

Érdekességek:

A Raya és az utolsó sárkány a Walt Disney Animation Studios első eredeti (nem folytatás, remake vagy reboot) animációs filmje a 2016-os Vaiana.
Ez a Disney Animation Studios első animációs filmje a 2020-as években.
Ez Awkwafina negyedik animációs filmje a Gólyák, az Angry Birds 2 és a SpongyaBob: Spongya szökésben után.
A Raya és az utolsó sárkány 2005 óta az első olyan Disney Animation produkció, melyen nem dolgozott a stúdió ikonikus alakja, John Lasseter.
A Raya és az utolsó sárkány a Walt Disney Animation Studios 59. animációs filmje.
A 2019-es D23 Expo keretein belül jelentette be a Disney, hogy a két főszereplő hangját Awkwafina és Cassie Steele kölcsönzi majd, azonban 2020. augusztusában kiderült, hogy Steele helyett Kelly Marie Tran szólaltatja meg Rayát. 
A film premierjét eredetileg 2020. novemberére tűzték ki, azonban a koronavírus-járvány miatt a bemutatót egészen 2021. márciusára halasztották.

Előzetes